RSS

Category Archives: Tutorial

Tutorial menarik berkaitan segalanya

Download Drama di Tonton.com.my!

Anda selalu terlepas nak tengok drama di TV3 ? Selalu rasa tak puas nak tengok rancangan kegemaran dan nak tonton secara offline?

Jom saya ajarkan anda untuk memuat turun drama, dan semua program-program TV di Media Prima yang ada di Tonton.com.my

Pertama : Download software StreamTransport. Download StreamTransport di link berikut: Official | Mediafire | Hotfiles | Megaupload . Selepas download, installkan di komputer anda.

Read the rest of this entry »

 
4 Comments

Posted by on 06/05/2011 in Tutorial

 

Tags: , , , , , , ,

Menonton TV Secara Online

Assalamualaikum.

Anda hendak menonton televisyen , tapi televisyen pun tak ada ?

Ada cara yang mudah untuk anda menonton TV. Tutorial ini akan mengajar anda bagaimana untuk menonton TV secara atas talian (online). Hanya untuk TV1 dan TV2 sahaja. Read the rest of this entry »

 
Leave a comment

Posted by on 12/04/2011 in Tutorial

 

Tags: , , , , , , , , , , ,

Watermark

Assalamualaikum.

Isu copyright atau hakcipta memang jadi satu isu yang tak boleh lari jika terjebak dalam bidang ICT. Lebih-lebih lagi mengenai gambar, video dan semua jenis bahan pameran yang kita ada. Selalunya, kalau hasil kerja kita bagus dan baik, orang akan cuba mintak konon-kononnya nak dijadikan contoh. Rupa-rupanya, esok dia sudah claim yang itu harta dia. Mana tau ni ? Sebab saya dah pernah kena!

Habis kerja PowerPoint power saya digunakan sewenangnya oleh orang yang tak bertanggungjawab. Suka hati je kau clain itu kerja kau. Siang malam aku buat tau.

Lebih-lebih lagi gambar, kalau tidak dijaga dengan baik contohnya hasil gambar fotografi + photoshop tanpa dikreditkan atas nama kita sendiri dan post di internet contohnya di Facebook, memang orang akan claim itu hasil kerja dia. Penyangak-penyangak memang sengaja ambil kesempatan !

Marah nampak, Arif, Tak marah, nasihat!

Kawan saya, Firdaus Md Sam pun dah terkena. Kisahnya, kena buat video untuk perasmian penutup program dengan hanya Movie Maker. Bila buat, jadi cun sangatlah pulak! So, ramailah kawan-kawan senggol-senggolan cubit-cubitan nak video tu. Melentinglah mamat tu!

Jadi, hak kita sebagai pembuat (creator) adalah mengatakan bahawa kerja itu adalah hasil kerja kita. Macam mana ? Mudah, buat watermark .

Apa tu watermark ? Read the rest of this entry »

 
Leave a comment

Posted by on 07/01/2011 in Tutorial

 

Tips kurangkan pencerobohan di Facebook !

Assalamualaikum

Isu pencerobohan di Facebook memang banyak kali berlaku. Tak jauh dari korang yang membaca, saya pun dah pernah terkena. Lebih 5 hingga 6 kali. Lebih teruk, sampai membawa kepada chatting benda-benda merapu. Isu mengenai seks pun pernah terkena jugak! Sampai saya pernah diremove oleh kawan sendiri dan ramai yang anti. Patutlah terasa macam makin lama makin kurang kawan di Facebook. Aduh, pening kepala.

Credit to Facebook Oh! Media . Saya padam details yang berkenaan. Yang penting adalah bagaimana teruknya mamat ni kena di bahagian chatting . Sila klik untuk lebih jelas.

Hari ini, saya membaca satu kes lagi. Sama kes seperti saya, tetapi lebih teruk. Diugut supaya diberikan wang, atau terus diburukkan dengan chatting yang melampau. Kesian saya tengok. Saya yang dah pernah terkena ni pun, jadi sangat terasa bila jadi seperti itu. Kita serupa, kawan. Cuma yang bezanya, lu kena ugut dengan duit. Wa sempat selamat lagi.

Saya nak kongsikan beberapa tips supaya Facebook, dan semua laman sosial yang anda ada ; Twitter, Tagged, Friendster, Myspace dan seluruh email anda lebih selamat.

Read the rest of this entry »

 
Leave a comment

Posted by on 06/01/2011 in Tutorial

 

Tags: , , ,

Fail hilang ?

Selalu kawan-kawan saya merungut ; Arif, file aku hilanglah dalam thumbdrive. Then, masing-masing buat muka sedih. Selalunya yang buat drama sedih ni, datang dari kaum Hawa lah. Bila orang perempuan sedih, saya pulak yang tak sampai hati. Ish3. Tergugat iman dan takwa sekejap.

Bila masalah ni timbul, selalu saya tanyakan soalan ; ada cucuk thumbdrive kat komputer ada virus tak ? Sesetengah kes, angguk. Sesetengah kes, geleng. Kalau kes cucuk komputer yang ada virus, selalunya terjadi dua perkara : satu, virus sudah hiddenkan tapi boleh dikembalikan dengan Show Hidden Files and Folders di Folder Options, dua, virus sudah hiddenkan dan tak muncul terus walaupun dah buat Show Hidden Files and Folders tersebut.

Sebenarnya, untuk perkara yang kedua file itu masih lagi ada dalam thumbdrive tetapi disorokkan oleh virus yang lebih handal daripada virus dalam perkara pertama. Jadi, saya nak tunjukkan kepada anda cara untuk munculkan semula file anda yang telah hilang. Read the rest of this entry »

 
Leave a comment

Posted by on 02/01/2011 in Tutorial

 

Tags: , , ,

 
Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: